Descarrega el cartell de la campanya Gran Recapte d’Aliments a Catalunya 2016

 

El Gran recapte

El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya és una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària, també serveix per donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent. La campanya la duen a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades. I és per aquest motiu que des dels Bancs d’Aliments es posa en marxa aquest projecte que enguany arriba a la vuitena edició.

El Gran Recapte d’Aliments al 2015 va recollir 4.642.000 kg en més de 2.500 punts de recollida i va comptar amb l’ajuda de 25.000 voluntaris. La fita per a l’edició del 2016 és tornar assolir una xifra similar gràcies a la col·laboració dels voluntaris i donants.

Els Bancs d’Aliments a Catalunya

Els Bancs d’Aliments són entitats benèfiques sense ànim de lucre, independents de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basats en el voluntariat, amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades del nostre entorn, evitant qualsevol malbaratament o mal ús dels aliments. Les seves màximes són lluitar contra la pobresa alimentària i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

Per fer realitat aquesta utopia, els Bancs d’Aliments es basen en quatre principis ètics:

  • La primacia de la gratuïtat: els aliments són rebuts i distribuïts gratuïtament. El treball dels col·laboradors és voluntari, basat en el principi de la solidaritat.
  • La seguretat d’una distribució justa: sempre a través d’entitats benèfiques reconegudes i homologades, que poden assegurar el destí correcte dels ajuts alimentaris.
  • La contribució a la sostenibilitat i a la preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’aliments als abocadors.
  • La promoció de la solidaritat envers les persones amb necessitats alimentàries.

Els objectius bàsics dels Bancs d’Aliments són:

  • Lluitar contra la pobresa alimentària i el malbaratament per a un món més just.
  • Participar en la reducció de l’exclusió, col·laborant en la consolidació d’un món més habitable.
  • Contribuir a l’exercici del dret a una alimentació suficient i saludable per a tot ésser humà.
  • Promoure la utilització més eficient dels recursos.
  • Contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

La contribució de la Distribució al GRAN RECAPTE:

Les cadenes d’aliments tenen una funció important en l’èxit d’aquesta campanya, ja que contribueixen de diverses maneres:

  • Cedint espais del punt de venda i emmagatzemant els materials necessaris per dur a terme la campanya.
  • Es fan càrrec de la logística necessària per a que els aliments arribin al Banc d’Aliments o a les entitats benèfiques assignades. Per donar una idea del que suposa aquesta contribució, explicarem que els aliments es traslladen primer dels punts de venda a magatzems centrals de la pròpia distribució i d’aquí al Banc d’Aliments o les entitats assignades; cadascun dels dos trasllats de la quantitat de quilos abans esmentada, col•locats en el que anomenem “banyeres” (grans capses de cartró) fan necessari un moviment aproximat d’uns 390 grans tràilers o 1560 camions.
  • Finalment la majoria de cadenes d’aliments que participen en la campanya, fan la seva pròpia donació, en funció de la quantitat recaptada als seus establiments.